Evenimente
 
15 Ianuarie 2015 , ora 20:30:00
foaierul Ateneului Român
Participa : dirijorul Cristian Mandeal, violoncelistul Marin Cazacu
 
Eveniment
Multimedia
 
Editura Casa Radio marchează Ziua Culturii Naționale prin lansarea primului compact-disc realizat de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.
Evenimentul va avea loc pe 15 ianuarie 2015, ora 20.30, în foaierul Ateneului Român, la finalul concertului susținut, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, de Orchestra Română de Tineret aflată sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal. Domnia sa și violoncelistul Marin Cazacu – fondator al reputatului ansamblu – vor participa la lansarea albumului.

Compact-discul cuprinde o selecție de piese remarcabile, pentru orchestră mare, din repertoriul românesc, din creația lui George Enescu, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu, Béla Bartók și Grigoraș Dinicu. După cum evidenția muzicologul Oltea Șerban-Pârâu în prezentarea albumului, prin aceste înregistrări – realizate în anul 2012 la Radio România – „dirijorul Cristian Mandeal își vede răsplătită insistența asupra detaliului, ca parte a unui întreg plin de distincție și personalitate. (...) Orchestra Română de Tineret a ajuns în doar șase ani să devină nu doar un loc de întâlnire a celor mai talentați și valoroși tineri muzicieni români, ci un loc în care excelența artistică reprezintă motorul motivațional principal al tuturor muzicienilor.”

Dirijor permanent al Orchestrei Române de Tineret, Cristian Mandeal a colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea, cu soliști de renume, cu orchestre de tineret. A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, edițiile 2001 și 2003. A realizat numeroase înregistrări pe compact-discuri și discuri LP cu muzică de operă, simfonică și de film. Începând din 2005, Cristian Mandeal a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester. Inițiat de Marin Cazacu, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian și tradiție europeană”, unde sunt selectați cei mai buni tineri muzicieni din întreaga țară, a pornit în anul 2008, la Sinaia, din necesitatea racordării tinerei generații de muzicieni români la exigențele și aspirațiile artistice europene. Prin strădaniile fondatorului său, violoncelistul Marin Cazacu, și a dirijorului permanent Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret a ajuns în câțiva ani la un nivel artistic de excepție, devenind în 2011 membră a Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO). La ultima sa apariție internațională din iunie 2014, Orchestra a triumfat pe scena Filarmonicii din Berlin în cadrul Festivalului „Young Euro Classic”.
Din luna mai 2014, activitățile Orchestrei Române de Tineret sunt organizate de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, al cărui manager este Marin Cazacu.

Mai multe detalii: www.edituracasaradio.ro

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical

Arhiva evenimente