Evenimente
 
12 Ianuarie 2015 - 16 Ianuarie 2015
Radio România Cultural
Participa : Gianina Cărbunariu, Radu Jude, Teodor Graur, George Neagoe, Vlaicu Golcea, Tiberiu Soare
 
Eveniment
Multimedia
 

Pentru al doilea an consecutiv, Radio România Cultural și Editura Casa Radio sărbătoresc Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, prin lansarea proiectului radiofonic „Cum să știi că ești artist? Manual alternativ despre dezvoltarea personalității artistice în secolul XXI”.

În săptămâna cuprinsă între 12 și 16 ianuarie 2015, în cadrul emisiunii „Dimineața crossover”, realizată de Maria Balabaș, între orele 9.05-9.55, la Radio România Cultural, vor avea loc întâlniri cu personalități contemporane ale vieții culturale românești. Fiecare dialog va lua ca punct de reper dublul audiobook Tudor Vianu, Cum se scrie o carte, recent apărut la Editura Casa Radio. Cele două CD-uri conțin 11 conferințe radiofonice înregistrate între 1955 și 1964 de Tudor Vianu. Profesor, critic, estetician, filosof al culturii, Tudor Vianu a fost unul dintre marii cărturari români. Printre cei prezenți în aceste studii radiofonice se numără Mihai Eminescu, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Cervantes, Goethe, Victor Hugo, Shakespeare, iar audiobook-ul dezvăluie și o altă ipostază, mai puțin cunoscută a lui Vianu, cea de poet.

„O bună carte nu poate fi niciodată o improvizație; ea este întotdeauna, cum este orice operă omenească, produsul unui lung devotament”, declară Tudor Vianu în conferința Cum se scrie o carte, din 1963. Pornind de la mărturiile maestrului – care discută, printre altele, despre viitorul cărții și despre imposibilitatea de a formula o rețetă perfectă pentru un tânăr care își dorește să devină scriitor – discuția va fi extinsă către mai multe medii artistice. Vor fi invitate mai multe personalități culturale care să împărtășească publicului propriul lor traseu: cum au devenit creatori (de teatru, film, arte vizuale, muzică)? Cât de greu este să îți menții statutul de artist? Care este metoda lor de lucru? Sunt formule clare ce pot fi rostite public? Există, altfel spus, o matematică a artei?

Iată programul întâlnirilor Cum să știi că ești artist? în cadrul emisiunii „Dimineața crossover”:
Luni, 12 ianuarieTeatruGianina Cărbunariu, regizor și dramaturg
Marți, 13 ianuarieFilmRadu Jude, regizor și scenarist
Miercuri, 14 ianuarieArte vizualeTeodor Graur, artist
Joi, 15 ianuarieLiteraturăGeorge Neagoe, critic literar
Vineri, 16 ianuarieMuzicăVlaicu Golcea, compozitor de muzică de teatru și Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Naționale Radio

Participă Daria Ghiu, redactor Editura Casa Radio.

De asemenea, pe 15 ianuarie, începând cu orele 18.30, la Ceainăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București) are loc lansarea audiobook-ului Cum se scrie o carte de Tudor Vianu, o dezbatere urmată de o audiție de pe dublul CD.

Detalii: www.edituracasaradio.ro
Dimineața crossover cu Maria Balabaș

Arhiva evenimente