Evenimente
 
19 Iunie 2014 , ora 19:00:00
Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei nr. 45)
Participa : istoricul literar Geo Șerban, artistul Tudor Banuș și criticul literar George Neagoe
Moderator: Daria Ghiu
 
Eveniment
Multimedia
 

Editura Casa Radio vă invită joi, 19 iunie, de la ora 19, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei nr. 45), la o audiție specială și o dezbatere prilejuite de cea mai recentă apariție a editurii, audiobook-ul Maria Banuș citește din Sub camuflaj. Însemnări 1943-1944, în Colecția „Lecturi pe întuneric”. Invitați sunt istoricul literar Geo Șerban, artistul Tudor Banuș – fiul Mariei Banuș – și criticul literar George Neagoe (recent laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea Cartea de debut, pe anul 2013). Moderator: Daria Ghiu (redactor Editura Casa Radio).

Maria Banuș citește din Sub camuflaj. Însemnări 1943-1944 conține o înregistrare inedită Radio România datând din 4 martie 1999, realizată de Emil Buruiană pentru Noua Fonotecă de Aur și prezentată de Geo Șerban. Dacă în 2009 Editura Casa Radio publica o selecție cuprinzătoare din poezia Mariei Banuș, în lectura autoarei, sub numele de Zăbale rupte (carte+CD), audiobook-ul de față reproduce câteva secvențe de jurnal, alese exclusiv de către autoare pentru a fi citite la radio. Sunt momente cuprinse în perioada 1943-1944, publicate în volumul Sub camuflaj (Cartea Românească, 1978). Acest audiobook, cu vocea gravă a scriitoarei, nu este doar o frântură din viața Mariei Banuș, ci, mai mult decât atât, este cronica unei societăți aflate sub semnul tensiunilor istoriei. Documentul audio apare la doar câteva luni de la împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetei Maria Banuș, pe 10 aprilie, moment celebrat prin publicarea, în integralitatea lor, a celor două volume a Însemnărilor mele (1927-1999), ediție îngrijită de Geo Șerban, la Editura Cartea Românească.

Audiobook-ul Maria Banuș citește din Sub camuflaj. Însemnări 1943-1944 este și un document grafic important: conceput de către artistul Daniel Ivașcu, el pune în valoare tocmai ideea de cenzură, mască, deghizare, text, subtext, imagine camuflată, și redă – alături de fotografii din perioada 1940-1944, din arhiva familiei Banuș – pagini de jurnal, așa cum au fost ele pregătite de scriitoare pentru a fi citite. Altfel spus, suntem martorii întoarcerii – posibile numai după 1989 – la „real”, un real incredibil de nud, vulnerabil, lipsit de pseudonime și alte subterfugii literare.

Albumul Maria Banuș citește din Sub camuflaj. Însemnări 1943-1944 este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro), la prețul de 23 lei. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, inclusiv din marile lanțuri de librării din București și din țară.

Arhiva evenimente