Evenimente
 
29 Noiembrie 2013 - 30 Noiembrie 2013
 
Eveniment
Multimedia
 
Vineri, 29 noiembrie 2013, în pauza concertului, de la ora 19,30, Sala Radio găzduiește un eveniment dedicat Centenarului Constantin Silvestri: marele muzician va fi omagiat de dirijorul Cristian Măcelaru, invitat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

Radio România propune publicului său o întâlnire peste timp între doi mari artiști români, doi dirijori consacrați pe plan mondial, Constantin Silvestri și Cristian Măcelaru, prilejuită de recenta apariție la Editura Casa Radio a albumului: Constantin Silvestri. Compozitor și dirijor. Înregistrări istorice din Arhivele Radio România.

Dublul compact-disc consacrat dirijorului și compozitorului Constantin Silvestri (1913-1969) este inclus în noua colecție „Radiolegende“, dedicată „părinților fondatori” ai formațiilor muzicale Radio și cuprinde atât înregistrări ce ne restituie arta dirijorală a lui Silvestri, datând din perioada 1953-1958, cât și pagini din creația sa componistică, interpretate de artiști ca Maria Fotino, Gheorghe Halmoș, Aurelian Octav Popa, Cătălin Ilea ș.a, imprimate între 1955-1976; albumul beneficiază de o prezentare – plină de informații inedite! – realizată de John Gritten, autorul volumului Un muzician înaintea timpului său: Constantin Silvestri – dirijor, compozitor, pianist.

Constantin Silvestri a debutat în 1930 la pupitrul Orchestrei Radio, fiindu-i dirijor principal între 1953-1958. A dirijat premiera românească a operei Oedipe de Enescu în anul 1958, în finalul primei ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”, iar după stabilirea sa in Anglia a devenit celebru ca dirijor al Orchestrei Simfonice din Bournemouth, pe care a transformat-o într-un ansamblu apreciat pe plan mondial.

Cristian Măcelaru este în prezent unul dintre cei mai importanți și activi muzicieni români din spațiul nord-american. În februarie 2012 a debutat cu un succes răsunător la pupitrul Orchestrei simfonice din Chicago (atunci când l-a înlocuit pe Pierre Boulez), iar în prezent, Cristian Măcelaru este dirijor asociat al Orchestrei simfonice din Philadelphia.
Sub bagheta sa, programul concertului de vineri, 29 noiembrie, va cuprinde Simfonia a VIII-a „Neterminata” de Franz Schubert și Requiemul de Wolfgang Amadeus Mozart, lucrări ce vor fi prezentate de Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio, soliști: Tereza Gevorgyan – soprană, Iulia Merca – mezzosoprană, Roberto Ortiz – tenor și Ross Ramgobin – bariton.

La evenimenul din pauza concertului de seară, vineri , 29 noiembrie a.c., va participa doamna Liliana Staicu, manager al postului Radio România Muzical.

Cei prezenți sunt invitați de asemenea să viziteze expoziția „In memoriam Constantin Silvestri”, propusă de Muzeul Național „George Enescu“. Expoziția este găzduită în foaierul Sălii de concerte Radio până în data de 2 decembrie 2013.

Iar ascultătorii Radio România Muzical pot audia în săptămâna 25-30 noiembrie a.c., în fiecare zi, în cadrul emisiunii Polifonii, fragmente din albumul „Constantin Silvestri. Compozitor și dirijor”.

Detalii: www.edituracasaradio.ro, romania-muzical.ro.

Arhiva evenimente