Evenimente
 
28 Octombrie 2013 - 31 Octombrie 2013
Joi, 31 octombrie, ora 14, la Sala Radio
 
Eveniment
Multimedia
 

Editura Casa Radio – fidelă programului cu care a debutat în urmă cu exact 15 ani! – își invită/provoacă și astăzi cititorii/ascultătorii să (re)descopere inepuizabila atracție a marilor clasici în versiuni sonore mereu surprinzătoare, datorate explorării fascinantului tezaur al Arhivelor Radio România.
Joi, 31 octombrie, ora 14, la Sala Radio, în ajunul aniversării celor 85 de ani de radiofonie românească, vă prezentăm în premieră două apariții editoriale excepționale: I.L. Caragiale, Comedii și Ion Creangă, Amintiri din copilărie.
Clasici ai scrisului, clasici ai rostirii, înregistrări unice, inestimabile, ce dobândesc o nouă viață pe noi suporturi, apar acum în ediții sonore integrale, a căror menire este să le facă auzită actualitatea:
„De ce-am mai asculta, acum, variantele clasice și radiofonice ale Scrisorii…, Nopții…, Carnavalului… și Conului Leonida, nimic altceva decât voce și cuvânt?” se întreabă Iulia Popovici, în prezentarea integralei de 4 CD-uri I.L. Caragiale, Comedii (colecția „Fonoteca de Aur”, înregistrări 1952-1961, în regia lui Sică Alexandrescu, cu Coca Andronescu, Radu Beligan, Cella Dima, Elvira Godeanu, Alexandru Giugaru, Ion Finteșteanu, Mișu Fotino, Dem Rădulescu, Carmen Stănescu, Grigore Vasiliu-Birlic ș.a.). „Ca și cazul altor spectacole din colecțiile Editurii Casa Radio, nu e vorba de nici un fel de alunecare în nostalgie, paseism sau glorificare a «generațiilor de aur» – pur și simplu, în tot acest torent de Caragiale deja mestecat, consumat, aceasta e o șansă unică de a redescoperi adevărata contemporaneitate a universului caragialesc: cea a cuvântului și a personajelor întrupate din el, pur și simplu. Care să ne pună, încă o dată, imaginația în mișcare. Pentru că aceste spectacole sunt un succes.”

Și despre un clasic precum Creangă se pare că „s-a spus totul”, dar în acest context aniversar Editura Casa Radio vă propune, într-un set de 4 CD-uri, prima ediție radiofonică integrală a Amintirilor din copilărie în lectura lui Sandu Sticlaru.
„Cam o dată la cinci ani mă întorc la Creangă, și asta din cele mai personale motive posibile. Fie toamna, când încep ploile, fie după prima ninsoare. L-am descoperit în copilărie..., într-o ediție interbelică, ieftină, cu paginile îngălbenite, în casa bunicilor mei din Medgidia...”, mărturisește Cristian Teodorescu, autorul Medgidiei, orașul de apoi și semnatarul prezentării ediției sonore a Amintirilor, citite de Sandu Sticlaru, „omul care știa să aibă voce de soldat fanfaron, de prost câștigător în schițe dramatice și de tragicomic personaj brechtian, răsucindu-și glasul și metamorfozându-și figura”...
Prin înregistrările realizate între 10 mai și 3 octombrie 2005 de Emil Buruiană, în cadrul programului „Noua Fonotecă de Aur”, un mare actor ca Sandu Sticlaru, dispărut în 2006, ne oferă o magistrală versiune interpretativă a unei opere ce e disponibilă acum – în premieră discografică absolută! – în colecția „vocilor care luminează textul” („Lecturi pe întuneric”).
Vă așteptăm, joi, 31 octombrie a.c., ora 14, în foaierul Sălii Radio, din str. G-ral Berthelot, nr. 60-64, la sărbătorirea celor 85 de ani ai Radio România și 15 ani ai Editurii Casa Radio prin lansarea edițiilor sonore integrale ale celor doi „clasici fără vârstă”: Caragiale și Creangă.

Invitați: Iulia Popovici, Florin Iaru, Cristian Teodorescu, Titus Vîjeu. Moderator: Daria Ghiu
Detalii pe www.edituracasaradio.ro

Arhiva evenimente