Evenimente
 
1 Martie 2019 , ora 19:00:00
Sala Radio
Participa : Alexandru Tomescu
 
Bookmark and Share
Eveniment
Multimedia
 

Primăvara începe la Sala Radio sub semnul muzicii și al frumosului și aduce publicului în luna martie o mulțime de mărțișoare muzicale, sub forma unor concerte de excepție, cu invitați din țară și din străinătate și un program atractiv!
Chiar în prima zi a primăverii, vineri, 1 martie (19.00), violonistul Alexandru Tomescu și vioara de patrimoniu Stradivarius Elder-Voicu, dirijorul libanez Lubnan Baalbaki și Orchestra Națională Radio vă propun un repertoriu romantic.
Veți asculta la Sala Radio două lucrări semnate de compozitorul francez Camille Saint-Saëns – Uvertura operei La Princesse Jaune (despre un tânăr student îndrăgostit platonic de o prințesă japoneză) și Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară și orchestră. Lucrarea a fost dedicată de compozitor unui mare violonist și compozitor al vremii: muzicianul spaniol Pablo de Sarasate.
În cea de-a doua parte a serii veți asculta una dintre cele mai cunoscute partituri semnate de ”titanul” Beethoven: Simfonia nr. 3 – supranumită Eroica – o lucrare ce marchează trecerea compozitorului de la clasicism la romantismul muzical. Beethoven a dedicat inițial lucrarea sa lui Napoleon, pe care îl considera o personificare a ideilor democratice ale Revoluției Franceze, înainte însă ca acesta să se proclame împărat și Beethoven să fie dezamăgit de cel pe care îl admirase.

La finalul concertului, Editura Casa Radio îl readuce pe solistul serii, violonistul Alexandru Tomescu, alături de spectatori, prin organizarea unei sesiuni de autografe – în foaierul central al Sălii Radio – acordate de artist pe albumul apărut la Casa Radio sub titlul „Radio România 90”. Albumul este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.

Parcursul muzicianului LUBNAN BAALBAKI – care este născut în Liban, dar are astăzi și cetățenia română – este unul fascinant! Dirijor, compozitor, violonist și un remarcabil interpret al lăutei, a fost înconjurat din fragedă copilărie de un anturaj artistic de excepție prin familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori și nu numai, Lubnan Baalbaki a descoperit tainele muzicale studiind vioara la Conservatorul din Liban. A ales apoi România ca destinație pentru a-și urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijat cu maestrul Petre Sbârcea și compoziție cu Szegő Péter. Formarea sa artistică a continuat la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa maestrului Horia Andreescu.
Experiența sa artistică însumează colaborări cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, 5 Mayo Philharmonic Orchestra, Queretaro Philharmonic Orchestra ș.a. Din anul 2012, Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban.

ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. De la vârsta de șase ani, a cântat acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale. Formația lui e desăvârșită, între 1995 și 1999, la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. A obținut burse de studii în SUA și Elveția. Printre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate se numără: Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) și Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. Alexandru TOMESCU a câștigat – în noiembrie 2018 – pentru a treia oară, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu. Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localități din țară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvențe inedite de performance.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.

Arhiva evenimente