Evenimente
 
6 Octombrie 2017 - 7 Octombrie 2017 , ora 00:00:19
Sala Radio
Participa : dirijorul Cristian Mandeal și violonistul Răzvan Stoica
 
Bookmark and Share
Eveniment
Multimedia
 

Vineri, 6 octombrie, de la ora 19.00, publicul meloman are ocazia de a-i întâlni, în concert, pe dirijorul Cristian Mandeal și violonistul Răzvan Stoica, alături de Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio. Programul prezentat cuprinde Uvertura operei „Coțofana hoață” de Gioacchino Rossini, Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Nicolò Paganini și Suitele I și II „Daphnis și Chloé” de Maurice Ravel.
La finalul spectacolului, Editura Casa Radio prelungește întâlnirea cu cei doi apreciați artiști, prin organizarea, în foaierul central al Sălii de concerte Radio, a unei sesiuni de autografe oferite pe albumele realizate de Cristian Mandeal și Răzvan Stoica la Casa Radio.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.
A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2001 și 2003. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991-2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție-etalon pentru România.
În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității. A fost Director Artistic al Northern Israeli Orchestra – Haifa (1999-2002) și la Orchestra Națională Bască – San Sebastian (2001-2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000-2003), Dirijor Invitat Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003-2008) – primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006-2013).
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008.

După studiile urmate în țară cu profesorii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi, Răzvan Stoica și-a continuat pregătirea muzicală în Olanda, studiind la Conservatorul Regal din Amsterdam cu Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniștii Leonidas Kavakos, Krzysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman.
Violonistul are în palmares aproape 30 de premii naționale și internaționale. Din 2009, Răzvan Stoica cântă pe o vioară Stradivarius datată 1729, pe care a câștigat-o la o competiție desfășurată la Salzburg, la care a avut 170 de contracandidați.
Răzvan Stoica evoluează, atât ca solist invitat, cât și în recitaluri în cadrul “Duo Stoica”, pe scene celebre precum „Royal Concertgebouw” din Amsterdam, „Gewandhaus” – Leipzig, „Het Concertgebouw” - Amsterdam, „Konzerthaus” - Berlin și „Musikverein” din Viena, „Theatre des Champs Elysees” – Paris, „Teatro San Barnaba” – Brescia, „Teatro Carlo Felice” – Genova, Palacio de Festivales – Santander.

Arhiva evenimente