Evenimente
 
11 Decembrie 2015 , ora 19:00:00
Participa : Pianistul Horia Mihail, dirijorul Cristian Măcelaru, muzicologul Liliana Staicu
 
Eveniment
Multimedia
 

La final de an 2015, Editura Casa Radio propune publicului o completare editorială a ofertei concertistice Radio România, prin prezentarea a două albume CD.
Cu ocazia concertului de vineri, 11 decembrie, spectatorii prezenți la Sala Radio sunt așteptați și la o dublă lansare & sesiune de autografe oferite de pianistul Horia Mihail și dirijorul Cristian Măcelaru. Dintre cele două albume prezentate, primul este Pianul călător. Horia Mihail – Romantic, cuprinzând Suitele Carnavalul op. 9 și Scene de copii op. 15 de Robert Schumann și Șase Piese pentru pian op. 118 de Johannes Brahms. Este realizată, astfel, o reflectare sintetică a turneului național „Pianul călător” – ediția 2015, la începutul căruia muzicologul Oltea Șerban-Pârâu, cea care semnează textul de prezentare al acestui album, afirma: „Horia Mihail pornește într-o nouă călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, încercând să demonstreze că romantismul poate avea nuanțe foarte diferite și poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Cei doi mari creatori ai repertoriului pianistic pe care i-a ales pentru acest CD îi oferă șansa de a genera în cei care îl ascultă o nesfârșită paletă de emoții.”
Cel de-al doilea album este intitulat Orchestra Națională Radio, dirijor Cristian Măcelaru. Mihail Glinka – Ruslan și Ludmila, Nikolai Rimski-Korsakov – Șeherazada. La evenimentul de vineri, 11 decembrie, va participa și muzicologul Liliana Staicu, cea care în prezentarea CD-ului menționa: „Înregistrările incluse pe acest prim compact-disc al dirijorului Cristian Măcelaru sunt rezultatul celei dintâi colaborări a sa cu Orchestra Națională Radio. Se întâmpla în noiembrie 2012, atunci când a răspuns invitației de a se afla, în premieră, pe podiumul Studioului de concerte «Mihail Jora», iar impresia produsă de tânărul maestru, deopotrivă asupra muzicienilor din orchestră și asupra publicului, a fost covârșitoare. Viziunea sa asupra unor partituri definitorii pentru universul muzical rus de profundă factură romantică are ca rezultat un discurs impresionant prin monumentalitate și strălucire, în care însă detaliul este reliefat cu o minuțioasă atenție.”

Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, pianistul Horia Mihail susține numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București, colaborează cu formații muzicale din țară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Brașov. Activitatea sa artistică se desfășoară și în străinătate. A concertat în cadrul Expoziției Mondiale de la Shanghai (2010) și la Filarmonica din Kuala Lumpur (2014), de asemenea a participat la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul Internațional Nopți pianistice – Chișinău, Balchik Classic Days – Bulgaria, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RADIRO.
Horia Mihail este implicat în edițiile succesive ale turneelor naționale Pianul călător, Duelul viorilor, Cele trei Dive, Flautul fermecat, Vioara lui George Enescu la sate.

Recent numit Dirijor rezident al Orchestrei din Philadelphia, Cristian Măcelaru a debutat la conducerea reputatei orchestre în aprilie 2013. De atunci, apare la pupitrul dirijoral al orchestrei în concerte din stagiunile 2013-2014 și 2014-2015. În stagiunea curentă, Cristian Măcelaru și-a făcut debutul la Carnegie Hall cu Orchestra Simfonică Națională din Danemarca și violonista Anne-Sophie Mutter. De asemenea, el a dirijat orchestra în Danemarca și în turnee susținute în Germania și SUA, înlocuindu-l pe dirijorul-șef, Rafael Frühbeck de Burgos. Cristian Măcelaru s-a remarcat în concertele ce au avut loc în februarie 2012, atunci când a dirijat Orchestra Simfonică din Chicago, înlocuindu-l cu succes pe Pierre Boulez. În anul 2014, artistul a câștigat Premiul dirijoral Sir Georg Solti.
În stagiunea curentă, Cristian Măcelaru revine la Chicago și, de asemenea, își face debutul cu orchestrele simfonice din Toronto, Baltimore, Houston, St. Louis, Seattle, Detroit, Milwaukee, Indianapolis și Filarmonica din Los Angeles; cu Orchestra Hallé și cea din Bournemouth, în Marea Britanie; cu Residentie Orkest din Haga, Olanda.

Arhiva evenimente