Evenimente
 
4 Noiembrie 2015 - 11 Noiembrie 2015 , ora 19:40:00
Foaierul Sălii de concerte Radio România
Participa : muzicologul Grigore Constantinescu, dirijorul Dan Mihai Goia
 
Eveniment
Multimedia
 

Miercuri, 11 noiembrie 2015, Editura Casa Radio lansează compact-discul intitulat Corul Academic Radio – 75, un album ce sintetizează și omagiază activitatea artistică a Corului Radiodifuziunii Române și a dirijorilor aflați la conducerea ansamblului în cei 75 de ani de existență. Evenimentul editorial va avea loc, în foaierul central al Sălii Radio, în pauza concertului aniversar, cu participarea muzicologului Grigore Constantinescu, semnatarul prezentării discului. La finalul concertului, Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio, va oferi publicului prezent o sesiune de autografe.

Corul Academic Radio, fondat în anul 1940 sub conducerea dirijorală a muzicianului Ion Croitoru, s-a impus în scurt timp ca o formație de elită a vieții muzicale românești. De-a lungul deceniilor de activitate, corala radiofoniștilor a beneficiat de conducerea unui important număr de maeștri care au contribuit substanțial la ascensiunea sa valorică: Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Constantin Petrovici, Emanuel Elenescu, Alexandru Șumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraș, pentru ca în ultimii 15 ani să se afle sub direcția artistică a lui Dan Mihai Goia, doctor în muzică.
Mii de minute de înregistrări speciale, emisiuni de televiziune, concerte a cappella și vocal-simfonice au determinat atât diversificarea repertorială cât și afirmarea concertistică la cote valorice aparte, în abordarea unui impresionant număr de creații, din literatura muzicală românească și universală, în toate genurile, de la misse și oratorii, la opere, cantate sau simfonii.
Versiunile interpretative ale orchestrelor filarmonice din țară și străinătate, realizate în colaborare cu Corul Academic Radio, s-au bucurat în permanență, în stagiuni, concerte extraordinare sau în cadrul festivalurilor, de aprecieri elogioase atât din partea publicului meloman cât și a criticii de specialitate. Astfel, Corul Academic Radio a efectuat turnee în Germania, Bulgaria, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Israel etc., colaborând cu orchestre de renume, sub baghete de prestigiu din țară (Sergiu Comissiona, Iosif Conta, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galați, Corneliu Dumbrăveanu) și din lume (Igor Markevici, Enrique Garcia Asensio, Sakari Oramo, Jin Wang, Neil Thomson, James Levine, Zubin Mehta, Valery Gergiev, Vladimir Jurowski ș.a.).

Arhiva evenimente