Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Dumitru Avakian : Iată un dublu-album dedicat uneia dintre cele mai captivante personalități ale artei violoncelistice a secolului trecut, maestrului Radu Aldulescu! Este una dintre recentele ediții discografice realizate de Casa Radio. Este o ediție ce surprinde atât aspectele gustate în epocă de publicul larg dar și pe cele apreciate de un public pretențios de concert.

ndiscutabil, Radu Aldulescu a fost artistul unei uimitoare anverguri astistice. Comunicarea amplă, de o generoasă elocvență, depășea limitele genului concertant, marele repertoriu al instrumentului. Era un partener ideal al domeniului cameral. Iar serile muzicale susținute, spre exemplu, în compania fraților Valentin și Ștefan Gheorghiu, nu pot fi uitate! Căci genul trio-ului cu pian dezvăluie în egală măsură disponibilitățile adresării ample dar și pe cele ale unei colaborări camerale intime; în egală măsură latura ludică a personalității artistului.

Realizat prin grija muzicologului Olga Grigorescu, redactor al instituției Radiodifuziunii publice, unul dintre C.D.-urile albumului cuprinde piese din marele repertoriu al pieselor de virtuozitate; sunt piese de atmosferă,miniaturi instrumentale de captivantă strălucire sonoră, piese clasice și romantice, momente de pitorească virtuozitate ce făceau deliciile publicului la sfârșitul marilor evoluții concertante.

De la Gavota de Mozat la fermecătorul Menuet de Luigi Boccherini, de la Mendelssohn Bartholdy la Granados sau Smetana, de la David Popper la Paul Bazelaire sau celebrul Impromptu de Arutiunian… o întreagă lume a miniaturii instrumentale romantice prinde viață sub arcușul lui Aldulescu. Li se alătură marile pagini ale repertoriului violoncelistic cameral, lucrări ample, sonatele semnate de Șostakovici, Delius, Camille Saint-Saëns dar și celebrele Piese Fantezii de Robert Schumann. Recunoaștem emoția sunetului generos, condus cu abilă fermitate. Iar măiestria finisajelor este pe cât de inefabilă pe atât de uimitoare pe latura înaltei măiestrii cu care este finalizată.

Ii stau alături, în acestee imprimări unicat, pianiștii Albert Guttman și Dagobert Bucholtz, muzicieni care, cu ani în urmă, au marcat domeniul vieții muzicale camerale bucureștene.

Nu poți să nu evoci faptul că Aldulescu a concertat în compania lui George Georgescu și Constantin Silvestri, a lui Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Kurt Mazur… A fost un inspirat pedagog. A fost „elogiat pentru forța de expresie captivantă, tehnica excelentă, repertoriul uriaș”, cum este notat în caietul program al albumului.

A fost profesor al Universității bucureștene de muzică, instituție care i-a oferit în urmă cu mai bine de un deceniu, înaltul titlu de „Doctor Honoris Causa”. Actuala serie a lucrărilor oferite de Fonoteca S.R.R. include imprimări ale anilor ’60, realizate live sau în studio, lucrări dintre care unele apar acum pentru prima oară într-o ediție discografică. (Materialul a apărut și în revista România Literară).

2014-03-24 (Adevărul)