Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Dumitru Avakian : Personalități care au marcat la noi perioada deceniilor de mijloc ale secolui trecut, compozitorul și dirijorul Theodor Rogalski, dirijorul și compozitorul Alfred Alessandrescu primesc un firesc omagiu din partea instituției care le-a găzduit evenimentele artistice, din partea Radiodifuziunii bucureștene.
Sunt două albume, sunt 3 C.D.-uri ce cuprind pagini de un puternic impact evocator privind istoria vieții noastre muzicale.
[...]
Mai generos, albumul Alfred Alessandrescu redă cu remarcabilă acuratețe portretul muzicianului român de aleasă formație europeană. Selecția materialului și prezentarea albumului o datorăm strădaniei neobositului muzicolog Olga Grigorescu, redactor al Radiodifuziunii bucureștene. Nu trebuie uitat, în urmă cu aproximativ o sută de ani, Alfred Alessandrescu a fost remarcat de George Enescu însuși. Il îndrumă să studiaze la Conservatorul din Paris; își continuă studiile la Schola Cantorum, ca discipol al celebrului Vincent d’Indy. Este fascinat de lumea artistică pariziană, printre alții de personalitatea Elenei Văcărescu pe versurile căreia compune mai multe cântece. In calitate de pianist Alessandrescu îl însoțește pe George Enescu în marile turnee de concerte ale maestrului, participă la realizarea în public, în primă audiție, a simfoniilor sale, cea de a II-a și cea de a III-a.
Dirijează principalele colective simfonice bucureștene, orchestrele Filarmonicii, Radioului, Operei. Prima parte a activității sale este dedicată prioritar creației iar albumul editat aici reține, printre altele, două lucrări remarcabile din perioada primelor decenii ale secolului trecut, anume schița simfonică Amurg de toamnă și poemul simfonic Acteon. Creații datorate lui Carl Maria von Weber, lui Maurice Ravel sau lui Gustav Mahler – Simfoniaa IV-a în sol major sunt prezente pe cel de al doilea C.D.al albumului. Sunt realizate cu participarea O.N.R., a Orchestrei Radio Symphonique de Paris. Voci din alte timpuri, cele ale sopranelor Teodora Lucaciu, Cornelia Gavrilescu, Irina Atanasiu… revin pe aceste imprimări drept îndepărtate umbre evocatoare ale trecutului vieții noastre muzicale. Avem bucuria de a-l audia pe Alfred Alessandrescu inclusiv în calitate de pianist, de acompaniator al propriilor sale cantece pentru voce și pian.

2014-03-19 (Adevărul)