Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Cristian Preda :

Astăzi la prânz s-a lansat la Centrul de presă al Casei Radio un volum care merită toate laudele. Este vorba despre cartea lui Vasile Ionescu intitulată Istoria trece, cuvântul rămâne..., apărută sub îngrijirea lui Adrian Cioroianu și a Lilianei Mușețeanu, la Editura Casei Radio.

Vasile Ionescu a fost director al radioului public din august în octombrie 1940 și din ianuarie 1941 în iunie 1945, iar prima versiune a cărții a fost scrisă în 1968, așa cum menționează studiul introductiv, la invitația Institutului de studii istorice și social-politice de pe lângă CC al PCR în 1968.

Piesa cea mai importantă a memoriilor lui Vasile Ionescu este relatarea felului în care s-a derulat după-amiaza zilei de 23 august 1944 și mai cu seamă a episodului înregistrării proclamației adresate de către Regele Mihai I românilor.
Iată un fragment, aflat în carte la pagina 118: “Se emiseseră două păreri: una, ca Regele să vorbească direct la microfonul care va fi instalat chiar în biroul în care ne găseam; iar alta, ca mesajul să fie imprimat pe disc și apoi difuzat de la studiouri împreună cu celălalt material care confirma acțiunea.
Mi-am exprimat opinia că este mai bine ca mesajul să fie imprimat, pentru a înlătura riscul ca circuitul telefonic care asigura transmisia prin microfonul instalat la Palat să fie interceptat sau întrerupt de cineva interesat – germanii.... S-au executat trei imprimări (pentru a avea cea mai bună imprimare și totodată o rezervă pentru orice eventualitate): Regele a primit să facă aceasta și a citit mesajul în trei rânduri”. Fostul suveran a fost prezent la lansarea volumului prin care Societatea de Radio își omagiază trecutul.

2009-04-17 (Blog politic)