Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Cristina Comandașu :

Da, există un astfel de român și ar merita ca numele lui să fie cunoscut de toți cei care mai cred că România este mai mult suma scandalurilor pe care le stârnesc cetățenii săi.

Dacă există un paradis al muzicii, el trebuie să semene cu vioara lui Liviu Prunaru – luminos, limpede, radiant: o singură frază este suficientă pentru ca publicul să-și țină respirația” scria cotidianul "Le Soir" despre acest român admirabil, concertmaestrul orchestrei care a fost numită cea mai bună din lume: Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam.

Obișnuim să ne amintim de marii muzicieni în preajma Festivalului Enescu – și în 2009, când Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam a repurtat un imens succes la București, ne-am amintit de Liviu Prunaru, violonistul român vizibil prețuit și admirat de colegii săi din orchestră.

Poate că unii dintre dvs. l-au ascultat într-unul dintre rarele sale concerte din țară.

Și poate că și mai puțini dintre dvs. știu că Liviu Prunaru, alături de o altă muziciană admirabilă, pianista Dana Protopopescu, a înregistrat un disc care a apărut în decembrie 2012 sub semnul Editurii Casa Radio.

Atrag atenția asupra acestui disc nu neapărat din motive ”patriotice”, deși totuși cred că ar trebui să ne mândrim mai mult cu reușitele compatrioților noștri, ci mai ales pentru că am ferma convingere că acest disc este unul de top la nivel internațional.

De-a lungul anilor am ascultat sute de CD-uri lansate de marile case de discuri. Regăsesc pe discul românilor Liviu Prunaru și Dana Protopopescu aceiași excelență interpretativă, atât la nivel tehnic cât și artistic, condimentată cu un tip de trăire care aduce de obicei succesul muzicienilor români, o sensibilitate ieșită din comun, dar care totuși nu cade în desuetitudine și prost gust.

Cei doi români interpretează pe acest disc cele trei sonate pentru vioară și pian de Edvard Grieg, lucrări de tinerețe din creația celebrului compozitor norvegian care a mai scris și mult mai bine cunoscutele suite din muzica de scenă Peer Gynt și Concertul în la minor pentru pian și orchestră. Aceste sonate, compuse în intervalul 1865-1887 (Grieg s-a născut în 1843), conțin un limbaj romantic tipic, cu capcanele lui pentru interpreți – este atât de ușor să fii ”prea” romantic și să ratezi esența partiturii.

Însă Liviu Prunaru și Dana Protopopescu reușesc o interpretare de cel mai bun gust: nu poți să nu fii impresionat de momentele lirice excelent realizate, ca și de cele de virtuozitate admirabil susținute.

Așa că dacă într-o seară de iarnă aveți chef de altceva decât de aceleași filme și talk-show-uri de la televizor, vă recomand să achiziționați și să ascultați acest disc care vă va transpune instantaneu în altă lume. Mi-ar plăcea ca România să fie numai o țară a unor Liviu Prunaru și Dana Protopopescu.

Și ca tabloul să fie complet, nu pot să nu apreciez calitatea audiției oferită de acest disc, profunzimea și frumusețea sunetului captat, mai ales că știu cât de mult s-a lucrat la acest aspect.

Și dacă ați ascultat și v-a plăcut discul, puteți să contribuiți și dvs. ca acest disc să devină discul de muzică clasică al anului 2013.

2013-02-11 (Adevărul)