Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
AGERPRES :

Audiobook-ul Strofe pentru toată lumea, cu versuri de Ion Minulescu, a fost lansat joi seara la Cafe Verona în prezența poetului Florin Iaru (îngrijitorul ediției), a lui Mircea Cărtărescu și Bogdan Ghiu, și a invitatului special Luca Jebeleanu, tânărul artist care s-a ocupat de ilustrarea copertei volumului.

Volumul, apărut în seria "Colecționarul de voci" la Editura Casa Radio, cuprinde 33 de poezii sub semnul "jocului iubirii", marcă inconfundabilă Ion Minulescu, și un CD în care se regăsesc două înregistrări istorice. Prima este reprezentată de cel mai vechi document sonor de poezie imprimată din țara noastră, realizat la 3 octombrie 1928 cu poetul Ion Minulescu rostindu-și versurile, iar cea de-a doua datează din 26 februarie 1968, când regizorul Mihai Zirra a reunit într-un spectacol al Studioului de Poezie al Radiodifuziunii mari actori ai scenei românești precum Florian Pittiș, Constantin Codrescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ludovic Antal, Dinu Ianculescu.

Poetul Florin Iaru a apreciat că volumul este unul al pasiunilor de două feluri, "poetice și grafice", care lui personal îi este "foarte drag". "Din înregistrările care însoțesc această carte avem ocazia să aflăm cum vorbeau oamenii din acea epocă și noi cum suna vocea lui Minulescu după ce am avut deja ocazia să aflăm cu sunau vocile lui Blaga, Arghezi ș.a.m.d. și, în plus, aflăm ce părere au contemporanii despre ei și aflăm, încă o dată, cum s-au gândit marii artiști - desenatori, graficieni - să ilustreze o astfel de carte. Eu zic că s-au potrivit toate, poezia lui Minulescu e minunată și cantabilă, ca întotdeauna, cu ilustrația realizată de Tudor Jebeleanu, marele nostru prieten", a spus Florin Iaru.

Prezent la lansare, poetul și eseistul Bogdan Ghiu a fost de părere că volumul este unul "senzațional", cu poezii care "rezistă în timp". În primele pagini ale volumului se regăsește o prefață semnată de Florin Iaru - "Mitică și amorul cavaleresc", în care autorul spune că "Ion Minulescu ar sta și azi ascuns între paginile istoriei literare, vegheat de cifra trei și ascuns de poarta verde, dacă un ciudat proces de reevaluare a stilurilor și poeților n-ar funcționa". Pe CD-ul care însoțește cartea, cititorul și ascultătorul vor putea găsi două poeme rostite de autor - Vizită nocturnă (Cu toamna în odaie) și Romanța Rozinei. De asemenea, volumul cuprinde poeziile Crepuscul la Tomis și Primăvară inutilă - recitate de Florian Pittiș, Cântec de leagăn și Romanță fără ecou - în interpretarea Marianei Mihuț, ori Moartea pasagerului și Celei care trece - recitate de Victor Rebengiuc și multe altele. Între paginile volumului se regăsesc și ilustrații realizate Tudor Jebeleanu. Cu ocazia lansării audiobook-ului, la Cafe Verona a fost vernisată și expoziția de desene (cu vânzare) Strofe pentru toată lumea: 16 desene în tuș de Tudor Jebeleanu. Expoziția va fi deschisă până pe 20 februarie între orele 10,00-22,00. AGERPRES --

2013-02-14 (AGERPRES)