Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
PROF. DR.GRIGORE CONSTANTINESCU :

Despre cvartetul „Voces“ se poate scrie mult, începând de la reperul înalt pe care îl reprezintã de aproape patru decenii, în viața muzicalã.

Celebritatea ansamblului pe plan internațional nu umbrește evenimentele ce se petrec în viața muzicalã româneascã. O dovedesc scrisele muzicologului Mihai Cozmei, în finalul volumului „Voces sau triumful cvartetului“, dedicat, acum douăzeci de ani, celor patru mari muzicieni: „Să ne bucurãm că aceastã floare rarã existã și cã înfãptuirile de rãsunet ale Cvartetului «Voces» vor fi pentru noi – încã mulți și mulți ani – prilejul unor sublime trãiri muzicale“.
Dupã cum mãrturisea, cândva, violonistul Bujor Prelipcean, vioara primã a cvartetului, „cuvintele pot tãinui adevãrul, dar în muzicã, aceasta este aproape imposibil. Poate tocmai aceastã nevoie de a cãuta adevãrul, adevãrul muzical, și de a-l exprima cu toatã convingerea, este ceea ce am aflat mai prețios“.
Dovada celor spuse o gãsim și acum, ascultând douã capodopere ale impresionismului muzical francez, înregistrate, din concert, la Sala Radio, în februarie 2002, și incluse în tezaurul Fonotecii de aur a Societãții Române de Radiodifuziune.
Editura Casa Radio a lansat, dupã zece ani, cu prilejul recitalului Haydn, susținut de „Voces“ în Studioul de concerte „Mihail Jora“ al Radiodifuziunii Române, marți 11 decembrie, primul disc aparținând prestigiosului ansamblu, în componența sa de atunci: Bujor Prelipcean – vioara I, Anton Diaconu – vioara II, Constantin Stanciu – violã, Dan Prelipcean – violoncel.
Se oferã melomanilor, pe acest disc eveniment, cele douã capodopere ale literaturii de gen semnate de Claude Debussy – Cvartetul de coarde op.10 în sol minor și Maurice Ravel – Cvartetul de coarde în Fa major, în versiuni de referințã pentru timpul nostru. În Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române se pãstreazã multe asemenea interpretãri de rarã mãiestrie, aparținând celor patru muzicieni (la vioara a doua, actualmente, Vlad Hrubaru). Sã sperãm cã acest prim disc va deschide o importantã serie discograficã ce va cunoaște în continuare un mare succes pretutindeni în lume.

2012-12-12 ("Azi")