Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Alex. Ștefănescu :

În cei peste o sută douăzeci de ani care au trecut de la moartea lui Eminescu, poeziile sale au fost citite, descifrate, inventariate, editate, reeditate, comentate, traduse, învățate în școli, recitate, citate, puse pe muzică, parafrazate. Cunoaștem aproape pe de rost această operă genială. Tocmai de aceea publicarea unor poezii necunoscute ale lui Eminescu ne emoționează și reprezintă un eveniment literar.

Este adevărat că textele descoperite în manuscrisele eminesciene de regretatul Petru Creția sunt un moloz poetic fără mare valoare literară proprie. Dar ele au o imensă valoare literară indirectă, evocând muzica stelară a poeziei lui Eminescu: "O poveste, o poveste cum n-a fost nici nu mai este,/ care de frumoasa lumei însăși îi dă de veste."; "Norii se desfac în două ca perdele suspendate/ Și pe cerul plin albastru se arată o cetate/ Strălucind și uimitoare dintre munții colțuroși/ Ce-o înalță mai în stele. Din fereștile de aur/ Vezi lumina cea verzuie pătrunzând (din semn de Taur):/ E Valhala ce se-nalță dintre munții-i neguroși."

Editura Casa Radio (care acționează de mai multă vreme discret, dar eficient pentru relansarea interesului pentru literatura bună) a avut ideea inspirată să atașeze fiecărui volum un CD cu versurile din volum interpretate cu artă de actorul Marcel Iureș.

2012-06-14 ("Evenimentul Zilei")