Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Dan Boicea :

Editura Casa Radio va lansa la Târgul de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie, Pavilionul central Romexpo, București), mai multe CD-uri cu documente audio de arhivă. Printre acestea se numără și o înregistrare inedită, în care poetul Ion Minulescu își recită propria poezie, „Romanța Rozinei".

În colecția „Biblioteca de poezie românească", seria „Colecționarul de voci", Editura Casa Radio va lansa sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 12.00, o carte ilustrată cu CD încorporat, care conține volumul „Strofe pentru toată lumea", de Ion Minulescu, cu prima înregistrare din România a unui poet rostindu-și versurile (1928).

Aceasta este completată cu interpretările memorabile dintr-un spectacol al Studioului de Poezie al Radiodifuziunii - au recitat, în 1968, Florian Pittiș, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, printre alții. Ediția ilustrată de Tudor Jebeleanu (cu o copertă de Luca Jebeleanu) are o prezentare și note de Florin Iaru.

„Romanța Rozinei", poemul citit chiar de autor, a fost publicat în volumul „De vorbă cu mine însumi", București, Editura Flacăra, 1913. Este o înregistrare pe cilindru fonografic, realizată de profesorul Hubert Pernot în 3 octombrie 1928 la Facultatea de Litere din București, multiplicată pe disc Pathé în 1929; transpunere pe bandă magnetică din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune (6/XW 815 III), difuzată în premieră în 18 aprilie 1974, în emisiunea ‚,Fonoteca de aur", realizator: Iulius Țundrea. În continuarea înregistrării cu Minulescu, pe care o puteți asculta pe adevarul.ro, este difuzat un poem recitat de Constantin Codrescu; publicat în volumul „Nu sunt ce par a fi".

2012-11-21 ("Adevărul")