Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
AGERPRES :

Un album care cuprinde o selecție de înregistrări istorice din Arhivele Radio România, realizată de compozitorul și muzicologul Pascal Bentoiu, a fost lansat, vineri seara, la Sala Radio, cu prilejul concertului omagial "George Georgescu 125".

Arta lui George Georgescu – M. Jora, Th. Rogalski, P. Constantinescu, C. Silvestri, G. Enescu, noul CD produs de Editura Casa Radio, restituie momente interpretative de referință din perioada 1958-1962, datorate unor importante formații muzicale, precum Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” sau Orchestra Simfonică de Stat a URSS, tălmăcind, sub bagheta maestrului Georgescu, pagini din creația unor reprezentativi compozitori români.

Muzicologul Viorel Cosma este de părere că albumul reprezintă un „mănunchi de capodopere sub bagheta maestrului George Georgescu”.

”Ascultând aceste capodopere, aceste bijuterii muzicale veți înțelege mai bine ce a făcut George Georgescu pentru muzica și cultura românească”, le-a spus Viorel Cosma celor prezenți la evenimentul de lansare.

Muzicologul a declarat că George Georgescu nu a fost un dirijor local al României, ci unul de talie internațională, remarcând totodată șansa pe care avut-o compozitori de a găsi în maestru un „propagator internațional”.

Viorel Cosma a adăugat că Georgescu a fost „un senior al baghetei românești” și primul mare dirijor român profesionist de talie mondială.

Muzicologul Grigore Constantinescu a menționat că peste doi ani se împlinește o jumătate de veac de când George Georgescu „ne-a părăsit”, lăsându-ne amintirea unei personalități de prim rang a muzicii universale și românești.

Constantinescu a adăugat că CD-ul se adresează melomanilor cu creații din școala românească de compoziție.

”Din imensul său repertoriu de peste 500 de lucrări, peste 100 au fost titluri românești, iar dirijorul nu s-a mulțumit cu prime și ultime audiții, ci a programat această muzică, la care evident ținea mult, cu o insistență admirabilă atât în țară, cât și în străinătate. În repetate rânduri au apărut în programele sale Mihail Jora, Paul Constantinescu, Mihail Andricu, Theodor Rogalski... opera enesciană”, a afirmat Pascal Bentoiu în broșura de prezentare a CD-ului, subliniind locul privilegiat pe care îl ocupa creația națională în cariera dirijorului de renume internațional George Georgescu, se arată într-un comunicat al Editurii Casa Radio. AGERPRES

2012-10-26 (AGERPRES)