Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Amalia Lumei :

Capodopera aventuroasă a lui G. A. Bürger a cunoscut în 1956 șansa de a deveni o operetă românească. La origini culegerea de anecdote extravagante atribuite de folclorul german al secolului al XVIII-lea unui serios militar neamț, prelucrată de Rudolf Erich Raspe și ajunsă și peste canalul Mânecii, a poposit, prin grija radioului, și în spațiul cultural românesc bucurându-i pe copiii de toate vârstele.

Distribuția este una de „aur“ incluzându-i pe Ion Lucian (baronul Münchhausen), pe genialul Grigore Vasiliu-Birlic (Spitz, valetul lui), pe Nae Roman (Ali-Expres-Ben-Rapid), Sandu Sticlaru (Pendulul) și chiar și pe Silvia Chicoș (copilul învățător).

În genul ei, opereta aceasta (în regia artistică a lui Mihai Zirra), marchează o reușită a genului, lucru care ar deveni și mai vizibil la o reluare cu o altă distribuție. Ceea ce CD-ul oferă, recuperând întreaga prospețime din zilele în care s-a efectuat înregistrarea, se regăsește în cartea aferentă prin transcrierea integrală a textului datorată lui Octavian Sava și Alexandru Otti. Cărțulia este deosebit de atrăgătoare și prin ilustrațiile Cristianei Radu care însoțesc textul, până acum inedit.

Este de salutat punerea la dispoziția publicului a acestei admirabile operete la atâția ani după premierea ei (8 ianuarie 1956) în dublă formă scrisă și auditivă.

În fond, Münchhausen este metafora modernă, spumantă și atașantă a nesfârșitei inventivități a omului modern împreună cu talentul acestuia de-a transforma constrângerile în provocări la aventură.

Una dintre marile cărți ale umanității se oferă astfel, ca un spectacol complet prin grija colectivului de Valorificare a Patrimoniului Radio România (Daria Ghiu, Lavinia Ivașcu, Maria-Elena Negoescu, Horia Pop, Gilda Rădulescu, Laura Vezeteu).
Lectură și Audiție Plăcută.

2012-06-15 (Revista Apostrof, anul XXIII, 2012, nr. 6 (265))