Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Cronica Română :

În zilele Revoluției, Radioul a chemat oamenii la moarte, în condițiile în care clădirea nici nu era atacată, a declarat, joi, magistratul militar Dan Voinea, șeful Secției Parchetelor Militare, la lansarea volumului E un început în tot sfârșitul, o transcriere selectivă a emisiunilor radiofonice difuzate de Radio România și de radiourile străine în perioada 17-25 decembrie 1989.

Participanții la lansare au polemizat în ceea ce privește rolul Societății de Radiodifuziune la manipularea maselor în zilele Revoluției. Disputa a fost declanșată de discursul lui Alexandru Mironov, care s-a declarat purtător de cuvânt al "singurului disident al anilor 80, Ion Iliescu" și care a afirmat că Radioul a fost instituția cu o contribuție maximă la căderea regimului Ceaușescu, reluând ideea acreditată deja de editorul cărții, Sebastian Sârcă, și de directorul general al Radiodifuziunii, Tudor Cătineanu. "Noi am pătruns în casele oamenilor și i-am scos în stradă", a spus Mironov.

În replică, Emil Hurezeanu, pe atunci ziarist al postului de radio Europa Liberă, a relevat faptul că, până în decembrie 1989, la Radio România nici nu a venit vorba de Revoluție. "În perioada 17-25 decembrie 1989, în primele șase zile de la Revoluție, românii au aflat ce se întâmplă de la posturile străine de radio", a declarat Hurezeanu. Generalul de brigadă Dan Voinea, care se ocupă cu anchetarea evenimentelor petrecute în zona Radiodifuziunii, a combătut ideea neimplicării Radioului în manipularea oamenilor, precum și așa-zisa independență a postului național, spunând că instituția s-a aflat în permanență sub ocupație militară și că orice informație pe care o transmitea trecea prin cenzura a două puncte de decizie, unul din fostul CC și celălalt aparținând unui comandament militar teritorial.

1998-12-11 (Cronica Română)