Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Andreea Drăghicescu și Emanuel Ulubeanu :

O săptămână specială pentru o Cafenea specială! Aseară, Ion Bogdan Lefter și-a mutat Cafeneaua critică din spațiul mai puțin convențional al Clubului A direct în Ceainăria Gaudeamus. Tema propusă pentru această întâlnire s-a potrivit ca o mănușă contextului: evocarea prozatorului Mircea Nedelciu. Cu această ocazie, Societatea Română de Radiodifuziune și Editura Casa Radio au prezentat nou audiobook Mircea Nedelciu citește Ora spre zero și alte proze.

Invitații pe care amfitrionul Cafenelei i-a chemat pentru a participa la o discuție plăcută și deschisă ne-au povestit despre soțul, prietenul, colegul, prozatorul și co-fondatorul târgului Gaudeamus Mircea Nedelciu, un om al ideilor și reușitelor. Ar fi dificil și chiar cu neputință să redăm aici emoția tuturor celor care au avut câteva cuvinte de spus, însă important de menționat e tocmai prezența atât de vie a regretatului prozator, pe care am resimțit-o ascultându-i pe fiecare dintre cei de față și pe care am resimțit-o ascultându-i pe fiecare dintre cei de față și pe care au transmis-o prin fiecare cuvânt rostit.

Seara a început și s-a încheiat cu vocea prozatorului. Dacă înregistrarea redă un ritm și o expresivitate specifice acestuia în vorbirea sa de zi cu zi, așa cum au simțit Mira Nedelciu, soția sa, și Ion Bogdan Lefter, sau este o voce în care se simte moartea, cum ne-a mărturisit scriitorul Sorin Preda, mulți dintre noi nu vom putea afla niciodată, iar cei care l-au cunoscut și care au trăit prin preajma mea vor retrăi această întâlnire cu Mircea Nedelciu în funcție de experiența și amintirile fiecăruia dintre ei. Cartea-CD reproduce înregistrarea realizată de Emil Buruiană la sfârșitul anului 1998, cu numai câteva luni înainte de moartea autorului, precum și o prefață semnată de criticul Ion Bogdan Lefter. Cum, de altfel, remarca acesta din urmă, prin intermediul acestui CD se restabilește relația dintre autor și cititor, o relație "democratică" atât de prezentă și evidentă în scrierile lui Mircea Nedelciu. [...] În încheierea serii, vocea autorului s-a făcut din nou auzită, în primele minute din Marie-France în Piața Libertății, suspendând o punte începută cu Fahrennheit 91,4?, text difuzat în deschiderea unei seri de Cafenea critică derulate într-o construcție liberă, cu invitați pasându-și gândurile, amintirile și vorbele ca pe o ștafetă, întru-un ritm similar construcțiilor din textele lui Mircea Nedelciu.

2011-11-25 (Ziarul târgului Gaudeamus)