Cronici
 
Cronică
Multimedia
 
Tudor Lavric :

Salonul de carte Bookfest si-a inchis ieri portile celei de-a VI-a editii, dupa un program incarcat de cinci zile de lansari, evenimente si intalniri cu scriitori. Sambata seara, Editura Casa Radio a marcat 130 de ani de la nasterea compozitorilor Béla Bartók si George Enescu, printr-un dublu eveniment editorial si concertistic. Albumul “Sherban Lupu, “Arta lautarilor. Izvor al violonisticii moderne / Fiddler’s Art. Source of the Modern Violinist Technique” (carte+2CD, o marturie consemnata de Ion Moanta, ilustrata de pagini antologice din literatura genului) a fost lansat in acest cadru intr-o noua editie, revazuta si adaugita, in colectia “Lada de Zestre” a Editurii Casa Radio, impreuna cu un microrecital de vioara sustinut de violonistul Ladislau Csendes, conferentiar la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, si Adrian Dima, membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene. Miniconcertul a inclus piese in care se regaseste interesul comun al celor doi compozitori aniversati pentru izvoarele folclorice.

Violonistul Sherban Lupu, profesor de vioara la Universitatea din Illinois (SUA), analizeaza, in “Arta lautarilor...” importanta “fermentului“ virtuozitatii lautaresti in dezvoltarile muzicii culte; urmarind acest fenomen intr-un areal cultural ce cuprinde cu precadere Centrul si Estul Europei. “Intalnirea muzicii lautaresti cu creatia culta a produs un mare salt in evolutia muzicii clasice, deschizand drumuri noi spre inovatie si improvizatie si constituind o sursa de inspiratie pentru concerte celebre de vioara”, afirma Sherban Lupu, promotor al muzicii lui Enescu si cercetator neobosit al manuscriselor enesciene, dar si laureat al prestigiosului premiu Beckman al Universitatii din Illinois, pentru realizarea integralei operelor pentru vioara si pian ale lui Béla Bartók.

Importanta acestui nou titlu in peisajul editorial actual a fost subliniata de prof.univ.dr. Grigore Constantinescu, presedintele Uniunii Criticilor Muzicali din Romania, si Sherban Lupu, printr-un mesaj multimedia in exclusivitate.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?editie=2387&art=118215

2011-05-30 (Cronica Română)